Τα 7 πιο επικίνδυνα συστατικά των καλλυντικών: προσέξτε κατά την αγορά!


1. Dioxane – αόρατος κίνδυνος

Ίσως η πιο επικίνδυνη ουσία στα καλλυντικά. Υπογραμμίζουμε - ουσία, αλλά όχι «συστατικό». Ποτέ δεν θα δείτε την ονομασία Dioxane στην ετικέτα, γιατί αυτή η ουσία παράγεται από την αλληλεπίδραση άλλων χημικών συστατικών.
Το Environmental Working Group έκανε μια ερεύνα, η οποία δείχνει ότι η Dioxane υπάρχει στο 57 % των σαμπουάν (συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σαμπουάν Johnson's Baby και Hello Kitty) και στο 22% των λοιπών καλλυντικών.

Τα U.S. Environmental Protection Agency και National Toxicology Program χαρακτηρίζουν την Dioxane ως τοξική ουσία με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση στον οργανισμό των ζώων και πιθανή (γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μελέτης στον ανθρώπινο πληθυσμό) καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο.

Το California Environmental Protection Agency χαρακτηρίζει, επίσης, την Dioxane ως τοξική ουσία για τα νεφρά, το νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Πώς να καταλάβω αν στο καλλυντικό μου υπάρχει η Dioxane;

  • Προσέξτε άλλες ονομασίες στην ετικέτα: SLS - Sodium Laureth Sulfate και DEA. Συνήθως, αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία της Dioxane. Διαλέξτε ένα βιολογικό σαμπουάν χωρίς Sodium Laureth Sulfate, ειδικά αν παίρνετε σαμπουάν για παιδιά. 
  • Διαλέξτε καλλυντικό με τη σφραγίδα Organic Consumers Association «USDA» - όλα τα καλλυντικά ελέγχονται για την περιεκτικότητα σε Dioxane για να λάβουν αυτήν την πιστοποίηση. 

2. Formaldehyde – τιμητική 2η θέση


Η Formaldehyde είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία. Είναι τοξική για το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και για το δέρμα. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη ουσία από τις παραμπένες, αλλά από τη στιγμή που παραμένει σχετικά άγνωστη για τον καταναλωτή, περιέχεται πολύ συχνά στα καλλυντικά με την περήφανη σφραγίδα PARABEN FREE!

3. Sodium Laureth Sulfate – 3η θέση στη λίστα επικίδυνων συστατικών. Διαβάστε γιατί είναι επικίνδυνο εδώ. Στοιχηματίζουμε πως το δικό σας σαμπουάν το περιέχει!

4. Propylene Glycol, PPG – 4η θέση.
Μπαίνει στα καλλυντικά σε υψηλή συγκέντρωση.

Το 1991 το American Academy of Dermatology δημοσίευσε ερέυνα η οποία αποδεικνύει τη σχέση του Propylene Glycol με τις δερματίτιδες: μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει αλλεργίες.


Προσέξτε τις κρέμες στις οποίες το Propylene Glycol βρίσκεται στην αρχή της λίστας στην ετικέτα.

5. Παραμπένες«ο γνωστός εχθρός» στην 5η θέση. Διαβάστε περισσότερα για τις παραμπένες εδώ.

6. DEA και TEA – αδέρφια από τα σαμπουάν στην 6η θέση



Περιέχουν αμμωνία και χαρακτηρίζονται ως τοξικές ουσίες. Με παρατεταμένη χρήση, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα της επιδερμίδας.

7. Mineral oil – φθηνό + ψευδοαποτελεσματικό = συνηθισμένο
Διαβάστε για το τι είναι Mineral oil εδώ.