Τι σημαίνει η ονομασία Mineral Oil; Μια αστεία ιστορία για το πώς γεννήθηκε η μεγαλύτερη οφθαλμαπάτη στον κόσμο των καλλυντικών


                             
Σχετικά με την ονομασία Mineral Oil, υπάρχει ένα ανέκδοτο βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία:

Ο τοπ-μάνατζερ του διαφημιστικού τομέα μίας μεγάλης εταιρείας παραγωγής καλλυντικών δήλωσε: 

«Η έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 100 καταναλωτών, έδειξε πως τους προκαλεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η ονομασία Natural Mineral Oil… και παρόλο που το μοναδικό Mineral Oil που υπάρχει στον κόσμο είναι το πετρέλαιο, λέμε να κρατήσουμε την ονομασία, καθώς αρέσει στον κόσμο».

Έτσι γεννήθηκε το όμορφο όνομα Mineral Oil, το οποίο, στην ουσία, κρύβει τα συνθετικά έλαια - παράγωγα του πετρελαίου...

Όλα τα συνθετικά έλαια προκαλούν την αίσθηση πως το δέρμα μας μαλάκωσε, καθώς δημιουργούν ένα λεπτό λιπαρό στρώμα πάνω στην επιδερμίδα (ακριβώς όπως η βενζίνη δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα πάνω σε μια λιμνούλα νερού).



Αυτή η μεμβράνη εμποδίζει την απώλεια νερού από τα κύτταρα του δέρματος (θυμάστε τη διαφήμηση του Johnson's Baby Oil – «κλειδώνει το νερό μέσα!»; :)

Τα συνθετικά έλαια, πράγματι, «κλειδώνουν» το νερό μέσα στην επιδερμίδα... μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα και τις τοξίνες, οι οποίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται διαταραχή του μεταβολισμού των κυττάρων του δέρματος.

Επίσης, τα συνθετικά έλαια προκαλούν διαταραχή στη φυσιολογική παραγωγή λίπους του δέρματος και φράσσουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να βρείτε καλλυντικά που να μην περιέχουν συνθετικά έλαια. Όπως δείχνει η δική μας έρευνα αγοράς, μερικές κρέμες Korres δεν έχουν mineral oils.



Για να είστε απολύτως σίγουρες ότι η κρέμα που χρησιμοποιείτε δεν έχει συνθετικά έλαια, μπορείτε να τη φτιάξετε μόνες σας (στο homecosmetics.gr θα βρείτε πολλές συνταγές και αναλυτικές οδηγίες, καθώς και τα σετ βιολογικών συστατικών για την κάθε συνταγή. Η τιμή για 40ml βιολογικής κρέμας είναι περίπου 3 ευρώ).